Några korta frågor till Thomas Nindjja Gottlind

Thomas Nindjja Gottlind
Thomas Nindjja Gottlind

Thomas Nindjja Gottlind

Många är nog väldigt nyfikna på att få veta lite mer om de personer som kommer att delta i första upplagan av Gotland Run 511k. Missa inte chansen nedan att få veta lite mer om den annars så hemlighetsfulle Thomas Nindjja Gottlind.
 
(Gotland Run 511k) -Just nu kan man se dig i “Elitstyrkans hemligheter” på TV4. I programmet så utsätts ni för en massa fysiska och psykiska prövningar. Min tro är att Gotland Run 511k också kommer att testa sina deltagare både fysiskt och mentalt. Om vi leker med tanken att “Elitstyrkans hemligheter” har en svårighetsgrad på 10 av 10. Hur skattar du då svårigheten att springa runt Gotland på mindre än 10 dagar helt utan support?
 
(Thomas) -Vilken oerhört intressant fråga. Just när jag svarar på frågan så har precis det fjärde avsnittet av programmet sänds och det innebär att jag lyckats hålla mig kvar fyra av de åtta dygn som uttagningen pågår. För den som inte känner till upplägget så har specialstyrkorna inom militären oerhört krävande antagningsprov som innefattar många dagar av fysiska och mentala påfrestningar kombinerat med begränsad mat och sömn. Elitstyrkans hemligheter är en simulering av den svenska uttagningen till SOG (Särskilda operationsgruppen). Utan att avslöja hur långt jag tog mig i uttagningen ska jag försöka mig på en jämförelse som är så nära sanningen som möjligt. Dels skiljer sig upplägget från ultralopp i allmänhet och GR511k i synnerhet från vad som krävs av deltagarna i en sån här typ av uttagning. Jag är en erfaren ultralöpare och till skillnad från de flesta av deltagarna i programmet var jag inte särskilt stark i övningarna. Många av deltagarna har en mer styrkebetonad bakgrund såsom crossfit, styrkelyft, kampsport och annan explosiv träning. Min styrka är uthållighet och jag är van att gneta på under långa perioder i ett mediokert tempo med låg energiförbrukning vilket till viss del gynnade mig. Framförallt upplevde jag att jag var en av de deltagare som klarade av kyla samt sömn och matbrist bäst medan övriga deltagare klarade de fysiska momenten bättre än mig. Jag upplevde uttagningen som makalöst krävande men det är främst den mentala aspekten snarare än den fysiska som utmanade mig. Ovissheten, de ständiga växlingarna, utvärderingarna från instruktörerna och känslan av att aldrig räcka till var det som blev det jag främst fick arbeta med för att hålla mig kvar ytterligare en dag, timme, minut. Gotland Run kommer att utmana mig på ett helt annat sätt. Jag har aldrig tidigare sprungit så långt och jag förväntar mig att jag heller aldrig har sprungit i så många dagar som detta äventyr kräver av en långsam njutspringare som jag. GR511k kommer att tvinga mig till en ny nivå i min löpning och det är både läskigt men också otroligt spännande. Jag är en människa som drivs av lust och kärleken till nya insikter. Jag är övertygad om att det här äventyret kommer att slå allt jag tidigare varit med om med hästlängder. Dock ska läggas till handlingarna att jag lever för dagen och det som hände igår är glömt och passerat. Jag tar med mig erfarenheter men fortsätter framåt likt en dagdrivare. Och vad kan väl passa bättre för en dagdrivare än att spendera en vecka på luffen i makalösa omgivningar?
 
(Gotland Run 511k) – Jag vet att du också arrangerar en massa utmanande och roliga löplopp, vilket jag och många med mig är väldigt tacksamma för. Har du personlig erfarenhet från att ha genomfört flerdagarslopp?
 
(Thomas) -Min erfarenhet av flerdagarslopp är begränsad. Jag har sprungit längre A till B lopp som tagit mig mer än ett dygn att färdigställa men jag har aldrig behövt springa så ofantligt många dagar som denna härliga tillställning kommer att erbjuda mig. Däremot ger jag mig gärna ut på egna små äventyr med ett lättare tält eller bivy på ryggen några dagar. Och som du nämner har jag anordnat en hel del dumheter för andra där min inställning alltid varit att jag måste genomföra dem själv innan jag erbjuder dem till någon annan. Min inställning till löpning och roliga/konstiga/ovanliga upplägg är att löpning är för alla, det ska inte krävas en massa pengar eller utrustning för att erbjudas en makalöst häftig upplevelse. Däremot krävs att deltagarna är beredda på att gräva lite djupare än vanligt, känna sig bekväma i det obekväma och inte förlita sig på att någon annan än de själva ska lösa uppgiften. Därför lockar mina event personer som har en inställning till äventyr som liknar min egen. En inställning jag tror alla kan landa i och även skulle må bra av att anamma om de bara vågar ta ett steg ut i det okända. När vi känner oss utlämnade och små händer något i oss, något som får oss att växa och som får oss att inse vikten av att uppskatta de små sakerna i livet. Det unnar jag alla.
 
(Gotland Run 511k) -Vad tror du kommer bli det jobbigaste med att ta sig ett varv till fots runt Gotland?
 
(Thomas) -Loppet går till största del på asfalt vilket jag vet sliter hårt på kroppen. Dock anser jag att löpare skulle må bra av att ha en förmåga att hantera alla typer av underlag, miljöer och förutsättningar. Att begränsa sig till det ena eller det andra är att begränsa sina upplevelser och därav bli en mer fattig människa. Även om jag uppfattar trailens variation som en smekning för kroppen där benen får löpa fritt och hitta sin egen väg kan jag se tjusningen i en oändligt lång och rak asfaltsväg i stekande solgass. Det finns något äkta och något rent i det monotona hamrandet mot asfalten, en fot framför den andra, blicken i fjärran där huvudet slappnar av. Kroppen rör sig på autopilot, hjärnan får vila och tankarna får sväva fritt, nästan som i en meditation. Men förmodligen kommer meditationen vid tillfällen bytas mot tårar. Tårar av smärta, tårar av tvivel och hemlängtan.
 
(Gotland Run 511k) -Vad tror du kommer vara din främsta styrka för att klara utmaningen?
 
(Thomas) -Jag har en förmåga att hamna i min bubbla där jag stänger av bruset och hittar min egen lunk. Jag har väldigt små behov av social interaktion och trivs oerhört bra i mitt eget sällskap. Jag ser fram emot en veckas semester tillsammans med mig själv och mina tankar. Men utan tvekan kommer jag vara otroligt trött på mig själv när äventyret väl är över.
 
(Gotland Run 511k) -Vad ser du främst fram emot med loppet?
 
(Thomas) -Kan ett äventyr beskrivas på ett mer vackert vis, “Gotland Run 511k is not, in the strictest way, a race. It should rather be seen as a running adventure or a mass journey run and an exploration of your inner space.” Tack för att du ger mig möjligheten att ge mig ut på luffen.
 
(Gotland Run 511k) -Stort tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. Vi är så oerhört glada för att få ha dig på startlinjen och för att vi får dela äventyret med dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *